Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

Τι είναι ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR);

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή, κ.α.). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση).

Ο Βασικός Μεταβολισμός είναι μοναδικός για τον καθένα, διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η σύσταση του σώματος, η επιφάνεια του σώματος, οι ενδοκρινείς αδένες, η διατροφή και άλλες.

Πώς πραγματοποιείται η μέτρηση του;

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη. Πραγματοποιείται μέσω της ειδικής συσκευής έμμεσης θερμιδομετρίας Fitmate, η οποία καταγράφει την ενεργειακή δαπάνη του ατόμου. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος για 10-15 λεπτά και αναπνέει κανονικά μέσα από μια μάσκα. Στο τέλος του τεστ διαπιστώνεται το ακριβές ποσό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά το σώμα.

fitmate

Ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να υπολογιστεί και μέσω εξισώσεων, ωστόσο οι τιμές που προκύπτουν με αυτή τη μέθοδο εμπεριέχουν μεγάλα περιθώρια λάθους που μπορεί να φτάσουν το 40%.

Η μέτρηση μέσω της κατανάλωσης του οξυγόνου αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο προσδιορισμού των θερμιδικών απαιτήσεων.

 Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μέτρηση:

  1. Να μην έχετε καταναλώσει φαγητό και υγρά για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  2. Να μην έχετε καπνίσει για περισσότερο από 1 ώρα πριν τη μέτρηση
  3. Να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ / καφέ τις τελευταίες 8 – 12 ώρες
  4. Να μην έχετε κάνει έντονη φυσική δραστηριότητα τις τελευταίες 8 – 12 ώρες

Για περισσότερο ακριβή και συγκρίσιμα αποτελέσματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό την επόμενη φορά που θα γίνει η εξέταση να τηρηθούν ακριβώς οι ίδιες συνθήκες. Αν για παράδειγμα έχετε έρθει στο γραφείο με τα πόδια, να κάνετε το ίδιο και κατά την επόμενη μέτρηση. Ιδανικά θα πρέπει να πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

 

ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ…

… ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!