Ο σύντομος ύπνος βοηθά τη μάθηση στα μικρά παιδιά

Home » Ενημέρωση » Ο σύντομος ύπνος βοηθά τη μάθηση στα μικρά παιδιά
kid-sleep_960

559948CC12415DB1F30B171E7F46E37BΝέα έρευνα αναφέρει ότι ο ύπνος μικρής διάρκειας είναι σημαντικός για τη σταθεροποίηση της μνήμης και τη μάθηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο ύπνος διάρκειας μιας ώρας, μετά το γεύμα, μπορεί να βοηθήσει τα μικρά παιδιά στη μάθηση, ενισχύοντας τη δύναμη του εγκεφάλου, αναφέρει μικρή έρευνα.

Ο ύπνος μικρής διάρκειας φάνηκε να βοηθά παιδιά 3 έως 5 ετών να θυμούνται καλύτερα τα προσχολικά μαθήματα, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Ερευνητές του University of Massachusetts Amherst, μελέτησαν 40 παιδιά και σημειώνουν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Το όφελος παρέμενε το απόγευμα μετά τον ύπνο και την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο ύπνος μικρής διάρκειας είναι σημαντικός για τη σταθεροποίηση της μνήμης και την πρώιμη μάθηση.

Όταν τα παιδιά πήγαν για σιέστα μετά το γεύμα, η απόδοσή τους σε εργασίες οπτικές-χώρου ήταν σημαντικά καλύτερες το απόγευμα και την επόμενη ημέρα.

Μετά το σύντομο ύπνο, τα παιδιά θυμόνταν 10% περισσότερες πληροφορίες.

Στενή παρακολούθηση 14 επιπλέον παιδιών που εξετάστηκαν στο εργαστήριο των ερευνητών αποκάλυψε τις διαδικασίες του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Καθώς τα παιδιά κοιμόνταν, εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση και την ενσωμάτωση νέων πληροφοριών.

Η ερευνήτρια Rebecca Spencer, δήλωσε ότι η ομάδα είναι η πρώτη που αναφέρει ενδείξεις ότι ο σύντομης διάρκειας ύπνος είναι σημαντικός για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Όπως σημειώνει, η έρευνα δείχνει ότι ο μικρής διάρκειας ύπνος βοηθά τα παιδιά να θυμούνται καλύτερα αυτό που μαθαίνουν στην προσχολική ηλικία. Πρόσθεσε ότι τα μικρά παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κοιμούνται.

Πηγές: ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

(Αναδημοσίευση από: www.iatronet.gr)