Σοκολατένια σουφλέ light

Home » Μαγειρική » Γλυκά » Σοκολατένια σουφλέ light
polo-lounge-chocolate-souffle-cake960

Συνταγή

(Υλικά για 8 μερίδες)

  • 100 γραμ. τριμμένη κουβερτούρα
  • 50 γραμ. κακάο
  • 4 ασπράδια
  • 2 κρόκοι
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • 1 βανίλια σκόνη

 Προετοιμασία

  1. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  2.  Ρίξτε το κακάο, το αλεύρι, την βανίλια και το γάλα και ανακατέψτε.
  3. Χτυπήστε τα ασπράδια με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα.
  4. Ρίξτε τους κρόκους στο μείγμα με την κουβερτούρα, ανακατέψτε και μετά ενώστε το μείγμα με την μαρέγκα.
  5. Μοιράστε σε 8 πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά.
  6. Σερβίρετε τα σουφλέ αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Συμβουλή: Στο άκουσμα και μόνο του τίτλου «σουφλέ σοκολάτας» θεωρούμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια θερμιδική βόμβα. Ωστόσο, η άποψη σας μπορεί να ήταν διαφορετική, αν γνωρίζατε ότι η μερίδα της συγκεκριμένης συνταγής σουφλέ αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, όσο δηλαδή και μια σοκοφρέτα.

Θρεπτική Σύσταση

(Μερίδες στη συνταγή: 8)

Ποσότητες ανά μερίδα

GDA

Θερμίδες: 150

8 %

Ολικά λιπαρά: 6,25 g

9 %

Κορεσμένα Λιπαρά: 3,4 g

17 %

Υδατάνθρακες: 22,4 g

10 %

Σάκχαρα: 14,6 g

16 %

Πρωτεΐνες: 5,25 g

12 %

Διαιτητικές ίνες: 3 g

12 %

Νάτριο: 0,04 g

2 %

Αλάτι: 0,1 g

2 %

Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη – GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006

Ανάλυση συνταγής

chocsoufflecakes_jpg_294x294_crop-scale_upscale_q85Η συνταγή αυτή αποτελεί μια πολύ γευστική επιλογή για γλυκό, χαμηλό τόσο σε θερμίδες, όσο και σε λιπαρά.

Η παρουσία της κουβερτούρας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα της σε κακαόμαζα, εμπλουτίζει τη συνταγή με πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, τα οποία εμποδίζουν την αλλοίωση και την τελική καταστροφή των υγιών κυττάρων, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό ενάντια του καρκίνουκαι άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Η κουβερτούρα περιέχει επίσης στεατικό οξύ, το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ που δεν αυξάνει την χοληστερόλη και δύο ακόμα συστατικά, την θεοβρωμίνη και την φαινυλαιθυλαμίνη, τα οποία ευθύνονται για τις ψυχοδιεγερτικές της ικανότητες.

Το γάλα αποτελεί πλήρη τροφή αφού παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, αλλά και πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κυρίως τα σάκχαρα του γάλακτος με βασικότερο τον δισακχαρίτη λακτόζη, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Παράλληλα, περιέχει πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, C, D, Β1, Β2, Β12, νιασίνη. Αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου και περιέχει επιπλέον σίδηρο και ψευδάργυρο. Γι’ αυτό τον λόγο η κατανάλωση του είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις ηλικίες, από τη νηπιακή έως και την τρίτη.

Το αυγό αποτελεί τρόφιμο με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι καλή πηγή πολλών μεταλλικών στοιχείων (σελήνιο, ιώδιο, σίδηρος, ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, χαλκός) και βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β9, Β12. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες είναι δυνατόν να δράσουν ευεργετικά στη όραση και την προστασία των ματιών από εκφυλιστικές παθήσεις λόγω γήρατος. Τέλος, είναι πολύ καλή πηγή χολίνης, μιας ουσίας που ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και λειτουργεί ευεργετικά ως διαβιβαστής εντολών ή «νευροδιαβιβαστής», από τον εγκέφαλο στο νευρικό σύστημα και τους μύες.

Επομένως, τα σοκολατένια σουφλέ light θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ιδανική λύση για επιδόρπιο τόσο για μεγάλους, όσο και για παιδιά.

Νίκα Κάσδαγλη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος