Oι πιο εύκολοι τρόποι να κάψετε 75 θερμίδες – Γιατί κάθε θερμίδα, μετράει!

Home » Επιστημονικά άρθρα » Διατροφή & Άσκηση » Oι πιο εύκολοι τρόποι να κάψετε 75 θερμίδες – Γιατί κάθε θερμίδα, μετράει!
gimnastiki960.320

Dog-walk-park-leash1. Απώλεια βάρους

Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου, όπου ουσιαστικά ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνει. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης, είτε  μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Όσον αφορά την τελευταία, υπάρχουν αρκετοί και εύκολοι τρόποι με τους μπορεί ο καθένας να κάψει επιπλέον θερμίδες με τις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς καν να το καταλάβει.

2. Απλά… περπατήστε!

Ένας πολύ απλός τρόπος να αυξήσετε τη δραστηριότητα σας είναι το περπάτημα. Αφήστε το αυτοκίνητο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προτιμήστε να πάτε στον προορισμό σας με τα πόδια. Με το περπάτημα μπορούν να καούν περίπου 200 με 300 θερμίδες ανά ώρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 75 θερμίδες με περπάτημα διάρκειας περίπου 15 έως 20 λεπτών. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με τα ψώνια σας. Τέλος, για τους λάτρες των κατοικίδιων, η καθημερινή βόλτα με τον σκύλο για 20 λεπτά σας γλιτώνει από 75 θερμίδες, ενώ αν προτιμάτε ένα μέτριας έντασης τρέξιμο μαζί του, η απώλεια αυτή θα πραγματοποιηθεί συντομότερα.

3. Ανέβασμα της σκάλας

Μια βολική στους περισσότερους συνήθεια είναι η χρήση του ασανσέρ. Αν λοιπόν επιθυμείτε να κάψετε θερμίδες, αποφύγετε το. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες και με 7 λεπτά θα έχετε χάσει 75 θερμίδες. Σε περίπτωση που μεταφέρετε βαριά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τσάντες από ψώνια, θα κάψετε ακόμα περισσότερο.

4. Ποδήλατο

Τώρα που έφτασε η άνοιξη, τι ωραιότερο από μια βόλτα με ποδήλατο! Κάντε ποδήλατο και απολαύστε τη φύση και τον καιρό καίγοντας παράλληλα θερμίδες. Μια χαλαρή 15λεπτη βόλτα, θα σας απαλλάξει άμεσα από 75 θερμίδες. Αν πάλι θέλετε βόλτα με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, θα κάψετε ακόμα περισσότερες θερμίδες, ενδυναμώνοντας και τους μυς σας.

5. Χορός

Ο χορός αποτελεί έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, ανάλογα με το είδος και τη διάρκεια του χορού, μπορούν να καούν από 4 έως και 10 θερμίδες ανά λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο έχει τη δυνατότητα να κάψει 75 περίπου θερμίδες σε 15 με 20 λεπτά.

6. Καθημερινές δουλειές στο σπίτι

Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα, το σφουγγάρισμα, το άπλωμα, το σιδέρωμα των ρούχων, το πλύσιμο πιάτων ή παραθύρων κ.λπ. είναι απλές καθημερινές δραστηριότητες μέσω των οποίων καίτε θερμίδες, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Για παράδειγμα, με 30 λεπτά πλύσιμο πιάτων, ξεσκόνισμα ή σιδέρωμα μπορείτε να κάψετε 75 θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και με 15 λεπτά πλύσιμο παραθύρων, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγάρισμα.

7. Ασχοληθείτε με την κηπουρική

Αν είστε τύπος που ασχολείται με τη φροντίδα του κήπου, συνεχίστε να το κάνετε και επωφεληθείτε. Κόβοντας το γκαζόν με χλοοκοπτικό θα εξασφαλίσετε απώλεια περισσότερων από 75 θερμίδων σε λιγότερο από 20 λεπτά ή 110 θερμίδων με μια μηχανή χειρός. Το μάζεμα ακόμη των φύλλων με τσουγκράνα ή το φτυάρισμα για 20 λεπτά, σας χαρίζουν και αυτά την ίδια απώλεια. Τέλος, για τους πιο ορεξάτους και δυνατούς, υπάρχει η επιλογή του σκαψίματος, όπου με μία ώρα θα μπορούσαν να δαπανηθούν περίπου 500 θερμίδες.

8. Πλύσιμο του αυτοκινήτου

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου για 20 λεπτά ή και λιγότερο, είναι άλλος ένας τρόπος  με τον οποίο θα χάσετε 75 θερμίδες. Αν κάνετε και το εσωτερικό μέρος εκτός από το έξω, δουλειά για την οποία θα χρειαστούν ίσως και δυο ώρες, θα μπορέσετε να κάψετε περισσότερες από 500 θερμίδες Βάλτε λοιπόν μουσική, πάρτε σφουγγάρι και λάστιχό και ξεκινήστε.

9. Δραστηριότητες – σπορ

Αν σας αρέσουν τα σπορ, μπορείτε να παίξετε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.α. Δέκα λεπτά αρκούν για να καούν το λιγότερο 75 θερμίδες. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε το κολύμπι στη θάλασσα ή και την ορειβασία, και να αυξήσετε έτσι κατά πολύ τη φυσική σας δραστηριότητα.

Κλείνοντας…

Όσο ιδιαίτερο και αν ακουστεί, το γαργάλημα και η έντονη πάλη με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορούν να  σας βοηθήσουν να κάψετε 75 θερμίδες σε λιγότερο από 10 λεπτά. Διασκεδάστε το!

Νίκα Κάσδαγλη
Διαιτολόγος ▪ Διατροφολόγος

 

 Βιβλιογραφία:

  1. Alexis Kragenbrink. How Many Calories Are Burned with Dance Workouts? [Internet].  2011 Aug 11. Available from: http://www.livestrong.com/article/292045-how-many-calories-are-burned-with-dance-workouts.
  2. Lisa Turner. Every Calorie Counts. Better Nutrition Magazine. [Internet]. Available from: http://www.betternutrition.com/burn-75-calories/features/featurearticles/1290.
  3. Ashley Farley . How to Burn 75 Calories. [Internet]. 2011 Aug 2. Available from: http://www.livestrong.com/article/508189-how-to-burn-75-calories/
  4. Shawn McKee. Tweak of the Week: Burn 100 Calories Anywhere. eDiets. [Internet]. Available from: http://healthnews.ediets.com/fitness-exercise/tweak-of-the-week-burn-100-calories-anywhere.html.