Τρία θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για κάθε γάτα

Home » Επιστημονικά άρθρα » Διατροφή & Κατοικίδια » Τρία θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για κάθε γάτα
cat-960320

images (2)Η γάτα ανήκει στην κατηγορία των αυστηρώς σαρκοφάγων ζώων, η διατροφή των οποίων βασίζεται σε θρεπτικές ουσίες ζωικής προέλευσης. Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά που είναι παμφάγα, η διατροφή της γάτας απαιτεί πρωτεΐνες και κάποια βασικά αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη του κρέατος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνηθίζουν να τρώνε θηράματα, μια υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνική πηγή.

Παρόλη όμως αυτή τους την ανάγκη, οι γάτες χρειάζονται και άλλα θρεπτικά συστατικά που θα τους παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να αναπτυχθούν, να αναπαραχθούν, να ρυθμίσουν την θερμοκρασία τους και να είναι δραστήριες. Γι’ αυτό μια ισορροπημένη διατροφή γάτας θα πρέπει να αποτελείται τόσο από πρωτεΐνες, όσο και από λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό, στις πάντα σωστές αναλογίες.

Όσον αφορά την ποσότητα της τροφής, αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η δραστηριότητα, ο μεταβολισμός και το περιβάλλον της γάτας.

Ας δούμε λοιπόν τα τρία πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά

1. Λίπη & έλαια

Τα λίπη και τα έλαια είναι οι πιο συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας. Με βάση το βάρος, παρέχουν διπλάσια ενέργεια (με άλλα λόγια, θερμίδες) όπως κάνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Πάρα πολύ λίπος στο φαγητό της γάτας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας, αλλά αρκετά εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς κάνουν το φαγητό καλή γεύση για να απαιτητικούς αιλουροειδών. Γάτες με κακή όρεξη ή υψηλά μεταβολικά ποσοστά μπορεί να έχουν πρόβλημα διατήρησης του βάρους τους σε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

2. Πρωτεΐνες

Όταν μια γάτα τρώει ένα γεύμα, το πεπτικό σύστημα διασπά μεγάλα μόρια πρωτεϊνών σε υπομονάδες των αμινοξέων τους. Αυτά στη συνέχεια απορροφάται και ανασυνδυάζονται για να σχηματίσουν τις ακριβείς μορφές πρωτεΐνης που η γάτα χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Μόλις το σώμα της γάτας έχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται, η περίσσεια μετατρέπεται σε ενέργεια, αποθηκεύεται ως λίπος ή εξαλείφεται ως απόβλητο.

πολύ λίγη πρωτεΐνη στη διατροφή τους βάζει γάτες σε κίνδυνο για διαταραχές του μεταβολισμού, απώλεια μυϊκής μάζας και την αδυναμία. Πάρα πολύ πρωτεΐνη μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα νεφρική νόσο, το όργανο κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την έκκριση των αποβλήτων που παράγονται από το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Νεφρική νόσος είναι πολύ κοινή στις γάτες, καθώς και με τη χρήση τυποποιημένων διαγνωστικών εργαλείων μπορεί να διαγνωστεί μόνο μετά από δύο-τρίτα στα τρία τέταρτα της λειτουργίας των νεφρών έχουν ήδη χαθεί.

3. Υδατάνθρακες

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα και ως εκ τούτου δεν έχουν διαιτητική απαίτηση για υδατάνθρακες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι υγιείς γάτες μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας.

Ενσωματώνοντας μέτριες ποσότητες υδατανθράκων σε ένα τρόφιμο επιτρέπει την η διατροφή να περιέχει υγιείς αναλογίες του λίπους και των πρωτεϊνών – όχι πολύ μικρή, αλλά ούτε και υπερβολικά μεγάλη. Συστατικά όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και οι πατάτες περιέχουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που όλα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας.

 

Νίκα Κάσδαγλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία:

  1. http://www.petmd.com/cat/nutrition/evr_ct_food_nutrients_keep_cat_energized
  2. Nutrition for the Adult Cat. VMRCVM Veterinary Teaching Hospital.
  3. Nutrients Your Cat Needs. The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA).
  4. Elizabeth Wasserman. Cat Food Ingredients: The 4 Essential Groups. TheDailyCat.