Μέταλλα. Γιατί είναι σημαντικά για τον σκύλο; Οι κυριότερες πηγές

Home » Επιστημονικά άρθρα » Διατροφή & Κατοικίδια » Μέταλλα. Γιατί είναι σημαντικά για τον σκύλο; Οι κυριότερες πηγές
dogeating960320

dogandfoodΚάθε άνθρωπος που μεγαλώνει ένα κατοικίδιο, πόσο μάλλον έναν σκύλο – τον πιο πιστό του σύντροφο, ενδιαφέρεται τόσο για την υγεία, όσο και για τη διατροφή του.

Η διατροφή ενός σκύλου πρέπει να είναι πλήρης, ισορροπημένη και υγιεινή. Πρέπει να περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικά.

Μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας είναι τα μέταλλα. Ο σκύλος χρησιμοποιεί τα ανόργανα αυτά συστατικά γιατί είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του σώματος. Μερικές από τις βασικές λειτουργίες στις οποίες βοηθούν είναι ο σχηματισμός οστών και νεύρων, η λειτουργία των μυών, η ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, η μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και η παραγωγή ορμονών.

Υπάρχουν μέταλλα που βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και άλλα που είναι σε πολύ μικρότερες, τα ιχνοστοιχεία. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

1.      Ασβέστιο

Η πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά το στάδιο της ανάπτυξης και του θηλασμού στα νεαρά κουτάβια. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την προστασία οστών και δοντιών, βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού παλμού, στην πήξη του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τέλος ενισχύει τη μυϊκή ανάπτυξη ,προλαμβάνοντας τις κράμπες στους μύες του σκύλου.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας του είναι αδυναμία, παραμορφώσεις οστών και δημιουργία καταγμάτων.

Το ασβέστιο παρέχεται στη τροφή του σκύλου με μορφές όπως οστά θηλαστικών, ανθρακικό ασβέστιο και φωσφορικό ασβέστιο.

2.       Φώσφορος

Απαιτείται για τον σχηματισμό δοντιών και οστών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και τη λειτουργία των νεφρών. Η ποσότητα του φωσφόρου που πρέπει να καταναλώνει ένα κατοικίδιο πρέπει να εξισορροπείται με τα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου. Τα δύο μεταλλικά στοιχεία δρουν σε συνεργία, γι’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα στις παραπάνω λειτουργίες όταν χορηγούνται μαζί.

Ο φώσφορος μπορεί να βρεθεί σε οστά θηλαστικών και στην τροφή των σκύλων προέρχεται από το κρέας, το σιτάρι και τη γλουτένη.

3.      Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο ενισχύει την ανάπτυξη μυών και οστών και είναι απαραίτητο για την απορρόφηση ασβεστίου από τον σκύλο. Αποτρέπει την ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών, βοηθά στη μείωση και διάλυση πέτρας στα νεφρά και στην πρόληψη των εκ γενετής ανωμαλιών. Τέλος, βελτιώνει επιπλέον το καρδιαγγειακό σύστημα. Λειτουργεί και αυτό σε αρμονία με το ασβέστιο και τον φώσφορο.

Συνολικά, στις διαιτητικές πηγές και των τριών αυτών μετάλλων περιλαμβάνονται οστεάλευρα, ψάρια, φασόλια, μελάσα, κρέας μυών και οργάνων κρέατα, πίτουρο σιταριού και λαχανικά.

 4.      Νάτριο & Χλώριο

Τα συγκεκριμένα μέταλλα λειτουργούν μαζί για να ελέγχουν την ισορροπία υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματος του σκύλου. Βοηθούν στις λειτουργίες των μυών, του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Το νάτριο ενθαρρύνει το σκυλί σας να πίνει περισσότερο νερό, το οποίο με τη σειρά του τον προτρέπει σε πιο συχνή ούρηση, εκκαθαρίζοντας τα μέταλλα που θα μπορούσε να είχαν δημιουργηθεί. Το χλώριο απ’ την άλλη απαιτείται για την παραγωγή του οξέος στο στομάχι.

Ανισορροπίες νατρίου και / ή χλωρίου μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών, κόπωση, αφυδάτωση, ακόμα και παράλυση.

Διαιτητικές πηγές νατρίου και χλωρίου περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, ψάρια, ντομάτες, γλυκοπατάτες και φασόλια.

5.      Κάλιο

Το κάλιο λειτουργεί παρόμοια με το νάτριο και το χλώριο. Ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών, καθώς και τη λειτουργία των μυών. Είναι σημαντικό για την υγεία του νευρικού συστήματος και την ομαλή λειτουργία του καρδιακού ρυθμού.

Ανεπάρκειες καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, έμετο και άλλες ασθένειες που είναι παρόμοιες με τις ελλείψεις νατρίου/χλωρίου.

Οι πηγές του περιλαμβάνουν αποξηραμένα φρούτα, αβοκάντο, κρέας και καπνιστά ψάρια.

6.      Θείο

Το θείο είναι σημαντικό για τη διατήρηση των μαλλιών, το δέρμα και τα νύχια ενός σκύλου. Βοηθά την επούλωση των πληγών και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Δερματικές παθήσεις γενικά να αναπτύσσουν με ελλείψεις σε θείο. Διαιτητικές πηγές του θείου περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας και μελάσα.

7.      Άλλα ιχνοστοιχεία

Μερικά από τα πιο κοινά ιχνοστοιχεία περιλαμβάνουν τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τον χαλκό, το ιώδιο, το μαγνήσιο και το σελήνιο.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την οξυγόνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την παραγωγή ενέργειας και τη συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται σε κρέατα οργάνων (ήπαρ), τα πουλερικά, τα φασόλια και τα κόκκινα κρέατα.

Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην επούλωση πληγών. Είναι σημαντικός για την υγεία του δέρματος και τριχώματος και βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Προωθεί ακόμη την ανάπτυξη και πνευματική εγρήγορση. Διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τα αυγά, το χοιρινό, το συκώτι, η μαγιά μπύρας και το αρνίσιο κρέας.

Ο χαλκός είναι απαραίτητος επειδή μετατρέπει τον σίδηρο σε αιμοσφαιρίνη, προστατεύει το ζώο από την αναιμία και συμμετέχει στη σύνθεση της μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα του τριχώματος. Τέλος, συμβάλλει επίσης στην υγεία οστών και αρθρώσεων. Οι πηγές του περιλαμβάνουν:  αρνί, χοιρινό, πάπια, μπιζέλια, φακές, σόγια.

Το ιώδιο έχει σημαντικό ρόλο στο πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου και βοηθάει στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του. Πηγές του αποτελούν ο σολομός, ο μπακαλιάρος, τα θαλασσινά και το αυγό.

Το σελήνιο είναι ένα άλλο απαραίτητο ιχνοστοιχείο που δρα μέσα στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες. Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, βοηθάει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, όπως προκαλεί η γήρανση, η ρύπανση, ο καρκίνος, ή άλλες φλεγμονώδεις νόσοι.

Τέλος, ελάχιστες ποσότητες μαγγανίου απαιτούνται επίσης για υγιή νεύρα, για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Νίκα Κάσδαγλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Βιβλιογραφία:

  1. Minerals: Finding the Right Sources in the Best Dog Food. www.petmd.com
  2. Raw Diets For Dogs: Getting Enough Vitamins And Minerals. Dogs Naturally Magazine. http://www.dogsnaturallymagazine.com/
  3. Essential Nutrients for Dogs and Cats: Minerals. Banfield Pet Hospital
  4. Vitamins and Minerals Your Dog Needs. The Dog Daily. www.thedogdaily.com